Andreas T Olsson

 

AKTUELLT


Andreas tillhör fasta ensemblen på Dramaten och ses under hösten i Alexander Mørk-Eidems version av Röde Orm som (premiär 3 okt), Tvillingarna i regi av Sofia Jupither (premiär 10 dec) samt i Sufflören (nypremiär 25 nov).

I andra säsong av Colin Nutleys tv-serie Bröllop, begravning och dop fortsätter Andreas att spela prästen Valentin som är hårt prövad både av Gud och sin mamma. Visas på TV4 söndagar från 27 sep eller när som helst på Cmore.


Lördag 3 oktober premiärvisades Kulturbärarna av och med Andreas T Olsson i SVT2. Kulturbärarna utspelas i en garderob på en teater där en garderobiär passar på att spela en alldeles egen föreställning i väntan på att publiken ska hämta sina kläder. I sex korta monologer möter vi sex personer som på olika sätt ser sig som kulturbärare. En melankomisk föreställning i samma anda som Sufflören. Föreställningen finns att se på SVT Play till 1 november.


Andreas regisserar Lolo Ambles nyskrivna pjäs De närmaste för Soppteatern på Kulturhuset Stadsteatern. Peder Freij gör scenografi och i rollerna ses Hanna Dorsin, Richard Forsgren och Alexandra Zetterberg Ehn. Premiär 13 oktober.


I oktober utkommer Vad skulle Ribbing sagt? på Bazar förlag som samlar frågor till och svar av Magdalena Ribbings. Andreas skrivit förordet till boken och dessutom läst in den som ljudbok.


Därtill:


Andreas debutroman Sista gästen är utgiven på Natur och Kultur. Den finns också som ljudbok. Köp den i valfri form här.


Sufflören spelas hösten 2020 i en uppsättning på Teater Ibsen i Norge och våren 2021 gör Regionteatern Blekinge & Kronoberg en egen version.


Andreas översattning och bearbetning Offenbachs Orfeus i underjorden för Malmö Opera som hade premiär i februari 2020 fick avbrytas i förtid p.g.a. covid-19 men kommer tillbaka säsongen 2021/22.


Andreas pjäser och texter är förlagda hos Colombine Teaterförlag.


                                 CV / AGENT / KONTAKT


Besök sida på Artistgruppen här.


                                      EXTRAMATERIAL


Annika Hällsten intervjuade Andreas i Hufvudstadsbladet 18 oktober 2019 med anledning av Sufflörens finska premiär. Läs här.


Johan Rabaeus och Andreas gästade Nyhetsmorgon 17 augusti 2019 för att tala om Dövheten. Se här.


”Vi har inte mer mörker i oss än andra”. Andreas skriver i DN 1 april 2019 om ljus och mörker i skenet av turbulensen på Dramaten. Läs här


Sven Melander och Andreas gästade Nyhetsmorgon1 september 2018 för att tala om The Play That Goes Wrong. Se här. Sven och Andreas gästade också Kulturnytt 12 september 2018 av samma anledning. Lyssna här.


Andreas gästade Karin Helander och Rebecca Örtman i Scenpodden 31 maj 2018. Lyssna här.


Sanna Torén Björling gjorde ett söndagsporträtt av Andreas för DN 10 december 2017. Läs här.


Malin Eijde intervjuade Andreas för januarinumret av Språktidningen 1/2018. Läs här.


Andreas medverkade Nyhetsmorgon i TV4 31 december 2017för att tala om Gentlemannen. Se här.


Andreas medverkar i K Specials dokumentär Till minne av Gösta Ekman. Se här.
© Kleinkunst AB, 2020